Hoe weet u of uw hond een hoge prooidrift heeft?

Stalken of volgen tijdens het naderen of volgen van andere dieren. Er is gemeld dat bijna 200 soorten dieren wereldwijd, waarvan 87 vogels, worden bedreigd door wilde en vrij rondlopende honden. Volgens de BBC lijkt het erop dat deze groepen hoektanden een bedreiging worden voor dieren in het wild. Maar hoe zit het met honden of honden die daadwerkelijk in een huis worden verzorgd? Prey drive is de instinctieve behoefte van een hond om dingen te achtervolgen en te vangen.

Dit is een vrij algemeen gedrag om getuige te zijn. Een hond die graag apporteert, eekhoorns achtervolgt of katten heeft een sterke prooidrift. Een hond die zijn hoofd opheft om een bal voorbij te zien rollen, heeft geen grote prooidrift. Uw hond binnenshuis kratten, het installeren van een hondenren voor buiten en het installeren van de juiste afrastering zijn allemaal goede manieren om de prooirit bij een hond te temmen, hoe u een hond kunt laten stoppen met het achtervolgen van katten en het voorkomen van problemen.

Het gebruik van de term prooiaandrijving beschrijft niet noodzakelijk de persoonlijkheid van een specifieke hond, maar bestempelt in plaats daarvan veel verschillende gedragingen of acties die op een specifiek moment plaatsvinden. Aan de andere kant, alleen omdat uw hond graag achtervolgt of opsnuift en lokale beestjes achtervolgt tijdens uw wandelingen, wil nog niet zeggen dat u zich zorgen hoeft te maken dat hij agressieve neigingen heeft of moeilijk zal zijn om mee te leven. Het is een moeizaam proces dat maanden tot jaren kan duren, en sommige honden kunnen gewoon niet het niveau van impulscontrole bereiken dat nodig is om met een kat te leven. Het is echter belangrijk om in gedachten te houden dat honden met een record van het bijten of doden van andere dieren op de lange termijn mogelijk niet adopteerbaar zijn, en dat schuilplaatsen of reddingsacties in ernstige gevallen humane euthanasie kunnen kiezen voor een agressieve hond.

Maar als dit verder gaat dan het achtervolgen van tennisballen of speelgoed, en uw hond overstapte op het rennen achter katten en kleine dieren, skateboards, auto's, fietsen en vrijwel alles wat beweegt, is dat een duidelijk teken van een verhoogde prooidrift. Met voldoende training om prooidrift bij een hond te temmen, kunt u uw hond ertoe aanzetten om naar u te kijken als ze hun omgeving gaan hyperscannen en zich te veel concentreren op een dier, persoon of object. De handler weet wanneer de hond zich voorbereidt om te springen of te rennen vanwege de geleidingshoek en spanningsveranderingen terwijl de hond hurkt voor de eerste lancering. Op dezelfde manier kun je een gewoonte bij je hond trainen om je te volgen en te gehoorzamen, niet zijn prooidrift.

Behalve dat het een natuurlijk gedrag is dat overblijft van hun wolvenafkomst, is jagen leuk voor een hond en activeert het de pleziercentra van hun hersenen. Naarmate uw hond het gedrag steeds sneller gaat aanbieden, moet u hem steeds langer uw blik laten vasthouden. Honden met een sterke prooidrift hebben meer kans om een bewegend object te volgen, en dit kan handig zijn bij het trainen van een hond voor behendigheidswerk. Wanneer uw hond iets doet dat u zorgen baart, of als u het moeilijk vindt om ermee om te gaan, kunt u het beste de hulp inroepen van een dierenartsgedragsdeskundige of gecertificeerde dierengedragsadviseur.

Hoewel alle honden het in zich hebben om dingen te achtervolgen, en sommige om zelfs een ander dier te bijten of te doden, zijn bepaalde rassen ontworpen om dit meer te doen dan andere, zegt Irith Bloom, CPDT-KSA, CBCC-KA, CDBC, CSAT, KPA CTP, VSPDT, CBATI, VSDTA Faculty, DWA Faculty, eigenaar van The Sophisticated Dog, LLC. Katten zullen profiteren van een hoge kattenboom, planken of andere hoge meubelstukken om bovenop te klimmen om weg te komen van uw hond. Als uw hond goed reageert in de bovenstaande situatie en u hem met succes van zijn prooi kunt afleiden, beloon hem dan voor zijn 'goede' gedrag met snoepjes of andere positieve bekrachtiging.