Kunnen Newfoundlands veehouders zijn?

Newfies staan niet bekend als vee-beschermhonden zoals de Grote Pyreneeën, dus hoewel er misschien enkele zijn die dat wel zullen doen, zullen de meeste nieuwelingen in huis wachten tot hun eigenaren thuiskomen in plaats van de kippen te beschermen en coyotes weg te jagen. Sommige Newfies hebben mogelijk ook een prooidrift, terwijl andere dat niet zullen doen. Nee, een Newfoundland is geen goede boerderijhond. Hoewel Newfoundlands goede waakhonden zijn voor u en uw gezin, zijn ze geen goede waakhonden voor vee.

Deze honden hebben een integrale rol te vervullen op de boerderij. Het hondenras van de Grote Pyreneeën wordt al generaties lang gebruikt als waakhonden voor vee. Ze verbinden zich met hun omringende land en dieren, en leren instinctief te beschermen. We kunnen dit kruis ten zeerste aanbevelen voor gezelschapshonden, outdoor-avonturenbeschermers, veebescherming op kleinere arealen, watergenoten en zelfs hulphonden.

Deze verschillende rollen zijn vaak complementair in termen van bescherming van vee, en ervaren veeboeren en herders moedigen deze verschillen soms aan door aanpassingen in de socialisatietechniek om de effectiviteit van hun groep honden bij het omgaan met specifieke roofdierbedreigingen te vergroten. Een vee-beschermhond (LGD) is een hondtype dat is gefokt om vee te beschermen tegen roofdieren. Gezien de functie van dit ras als veehouder, moeten eigenaren van gezelschapsdieren er rekening mee houden dat deze hond van nature op zoek zal gaan naar enige bewakingsactiviteit als bron van werkgelegenheid. Zo'n hond moest betrouwbaar zijn rond vee zoals schapen, varkens, geiten en zelfs kippen; het vermogen hebben om onderscheid te maken tussen familie- en mogelijke bedreigingen; en het vermogen hebben om door te gaan bij het afschrikken van echte bedreigingen voor het vee.

Het hoeden van honden is ontstaan in West-Azië, op het grondgebied van het moderne Iran en Irak in verband met het begin van de veeteelt. Omdat Newfoundlands zo'n zachtaardig karakter hebben, zijn ze niet zo moedig of dapper als typische waakhonden voor vee. Tegenwoordig dient de Kuvasz voornamelijk als veehouder, gezinsgenoot en incidentele therapiehond. Het gebruik van vee-beschermhonden voor de bescherming van kuddes vermindert het verlies van dieren tussen 11% en 100%, zonder dat daarvoor aanzienlijke investeringen, speciale technologieën en overheidssteun nodig zijn.

Desalniettemin blijft veeteelt een belangrijk onderdeel van de landbouw, en dierenbeschermhonden zijn nog steeds de meest efficiënte en duurzame manier om de kuddes te beschermen. In plaats van hun oorspronkelijke doel, worden veechthonden vaker gebruikt om eigendommen te bewaken, gefokt als showhonden met een spectaculair uiterlijk en soms gebruikt in hondengevechten. Veehonden blijven bij de groep dieren die ze beschermen als voltijds lid van de kudde of kudde. Anatoliërs zijn grote honden die nog steeds worden gebruikt om schapen en ander vee te bewaken, en het temperament van het ras weerspiegelt deze functie.

LGD's die het vee het dichtst volgen, zorgen ervoor dat er een waakhond aanwezig is als een roofdier aanvalt, terwijl LGD's die patrouilleren aan de randen van een kudde of kudde in staat zijn potentiële aanvallers op veilige afstand van vee te houden.